Dom in vrtnarstvo

dom in vrtnarstvo

Vaša hiša in njena okolica sta prvi stvari, ki jih gostje opazijo, ko pridejo na obisk. Prva stvar, ki jo začnite urejati naj bo notranjost vašega stanovanja, saj je opremljanje dolg in zapleten proces, ki ponavadi finančno ni najbolj prizanesljiv. Začnite s predmeti, ki jih nujno potrebujete – v kuhinji hladilnik in štedilnik ter mizo s stoli, v dnevno sobo postavite sedežno garnituro, v spalnico pa posteljo in omaro (ali pa kakšen obešalnik za oblačila namesto omare – prihranili boste prostor in denar, oblačila pa bodo še vedno obešena in pospravljena).

dnevna soba

Ko ste vaše stanovanje opremili “po nuji,” lahko počasi pričnete z dodajanjem drugih stvari; premislite, kakšno vzdušje bi radi pričarali v določenem prostoru. Poigrajte se z različnimi umetniškimi deli, prepleskajte stene, dodajte različne luči in različne barvne elemente. Ne pozabite na vključevanje različnih tekstur – od blazin, preprog, do zaves. Naj bo vaše stanovanje živo, zato ne pozabite tudi na uporabo različnih barv. Vendar bodite pozorni, saj imajo različne barve različne vplive na vas. Rdeča je zelo energična, zato ni primerna za spalnico, kjer se želimo ob koncu dneva umiriti.

Po urejenem stanovanju pa se lahko začnete ukvarjati tudi z okolico vašega vrta. Če imate veliko prostora, premislite, ali bi začeli z vrtnarjenjem, ali pa boste vaš prostor uporabili za druge namene. Lahko na primer postavite tudi letno kuhinjo ali pa prostor za druženje.

Če imate v mislih postavitev vrta se najprej odpravite v kakšno trgovino s pripomočki za domačo rabo, kjer vam lahko najbolj svetujejo. Priročno je, da svoj vrt tudi ogradite, saj tako ne tvegate, da bodo v njega stopale različne živali, ki vam lahko uničijo vaš pridelek.

vrtnarjenje

Premislite tudi o zasaditvi različnih dreves in rož. Drevesa so priročna, ker vam nudijo veliko sence in zavetrja, lahko jih tudi uporabite v namen ograje. Vedno pa najprej preverite, kako se določena vrsta drevesa obnaša v vašem podnebju, kako je treba zanj skrbeti in kako veliko sploh zraste.

Poleg dreves pa lahk zasadite tudi rože, ki bodo zajele vašo celotno hišo in poskrbele za dodatno popestritev vašega doma. Uporabite različne vrste rož v različnih barvah. Poigrajte se z različnimi velikostmi in ustvarite neko dinamiko, ki bo najbolj privlačna očem.