Enostavna oprema za delo s hrano

Pri delu s hrano moramo biti zelo pozorni na to, da živil ne izpostavljamo patogenom, umazaniji in drugim vsiljivcem. Poleg tega imamo v mislih še nekatere druge naloge, ki jih mora opravljati oprema, ki jo uporabljamo pri delu s hrano. Poslužujemo se različnih pripomočkov, ki imajo pri tem različne naloge.

Nepogrešljiva oprema so že rokavice za enkratno uporabo, ki so vsestransko uporabne v vsakem gospodinjstvu, prav tako pa tudi v gostinskih obratih in v živilski proizvodnji. Povsod, kjer želimo delati s hrano, je priporočljivo uporabljati rokavice za enkratno uporabo, v nekaterih primerih pa uporabo te opreme narekujejo tudi specifična pravila. Na voljo imamo različne rokavice, ki se uporabljajo v različnih okoljih. Najbolj značilne so seveda rokavice za enkratno uporabo iz lateksa, prav tako poznamo rokavice iz debelejše gume, ki so primerne predvsem za čiščenje in podobna opravila. Pri delu s hrano pa uporabljamo še druge rokavice, recimo plastične rokavice za delo s kruhom in drugimi pekovskimi izdelki.

Ko smo v stiku s hrano, občutljiva živila zavarujemo z opremo, kot so rokavice, sicer pa mora biti hrana zaščitena z ustrezno embalažo. Ta je lahko močno prilagojena, to so recimo vrečke za suho sadje, včasih pa lahko uporabimo univerzalno embalažo, kot so plastične posodice. Seveda lahko tudi vrečke za suho sadje v nekaterih primerih uporabimo za različne namene, a praviloma je najbolje uporabiti embalažo, ki je kar se da dobro prilagojena določenim vrstam živil ali jedi. Tako so vrečke za suho sadje idealne za suho sadje, druga živila pa imajo svojo prilagojeno embalažo. Na voljo so različne rešitve za različna živila, tako da lahko vedno zagotovimo kar najboljši učinek. Ne iščemo namreč vedno istih lastnosti, včasih je treba poskrbeti za boljšo zaščito, tudi neprepustnost zraka, včasih pa je pomembno le, da živila niso v stiku s površinami, kjer jih shranjujemo.