Napredne kaminske peči

Kurjenje na drva je tradicionalno zelo priljubljeno, še posebej prepričljive pa so sodobne kurilne naprave, ki to možnost naredijo za zelo privlačno opcijo pri ogrevanju stanovanja. Običajno za ta namen izberemo kaminsko peč, ki ima nekatere prednosti v primerjavi s tradicionalnimi kamini. A tudi med pečmi imamo veliko izbire, zato moramo poznati ponudbo in izbrati pravi izdelek. Na srečo so nekateri izdelki kot nalašč za ogrevanje stanovanj – predvsem lončene peči se bodo v tej vlogi odlično obnesle. Pomembno pa je, da imamo na voljo dobro pečarstvo, ki lahko ponudi kakovostne izdelke in zanesljive storitve, le tako bomo z opremo res zadovoljni.

Lončene peči za ogrevanje stanovanja

Če želimo ogrevati stanovanje, bomo med kaminskimi pečmi izbrali tisto, ki ponuja dober izkoristek in zanesljivo ogrevanje pri redni uporabi na dolgi rok. Zelo verjetno je, da bo to lončena oziroma akumulacijska peč, ki je dobro prilagojena prav za ta namen. Gre za napredno kurilno napravo, ki je oblikovana tako, da ponuja optimalen izkoristek pri kurjenju lesa. Obdaja je namreč z akumulacijskim materialom, ki zbira odvečno toploto, ki nastaja pri kurjenju. Toplota se zadržuje in postopoma sprošča, ko jo potrebujemo, tako da ne bo izgub in potrate kurjave. 

Lončene peči imajo s temi prednostmi primat med kurilnimi napravami, ki se uporabljajo za ogrevanje sodobnih stanovanj. Imajo pa tudi nekatere pomanjkljivosti, s katerimi lahko nastanejo določeni zadržki. So namreč nekoliko zahtevnejše za izdelavo in vgradnjo, zato mora delo opraviti dobro pečarstvo. Posledično bo cena za takšno opremo nekoliko višja. Na dolgi rok bo ogrevanje sicer zelo varčno, tako da lahko računamo na prihranke, a v izhodišču bo treba za kakovostno pečarstvo, njihove izdelke in storitve pripraviti nekoliko višjo investicijo. Če so to upravičeni zadržki, lahko pobrskamo po drugi ponudbi in najdemo druge vrste kaminskih peči, ki so prav tako uporabne za ogrevanje stanovanj, tui če ne ponujajo tako prepričljivega dolgoročnega učinka.