Cenovno ugodni implantat je vedno bolj dosegljiv

Zobne aparate smo nekoč bili navajeni videvati v ustih otrok, dandanes pa postaja vedno bolj običajno tudi to, da nosijo zobni aparat odrasle osebe. Nekdaj namreč še ni bilo tako običajno, da je vsak otrok, ki je potreboval ortodontsko pomoč, pozornost ortodonta tudi zares dobil. Tudi tisti odrasli, ki so imeli v otroštvu ravne zobe, so kasneje lahko doživeli, da se jim je zobovje ukrivilo. Še posebej tisti, ki so se morali soočiti z izgubo zoba, so morda doživeli tudi večje krivljenje ostalih zob. Če se niso kmalu odločili, da bodo na mesto izpadlega zoba namestili implantat, so se jim zobje lahko ukrivili do te mere, da bodo potrebovali zobni aparat.

Za implantat se velja odločiti čimprej

Če ste se odločili, da si boste dali urediti krive zobe, vam bo zobozdravnik ponudil več možnosti. Obstaja več različnih vrst zobnih aparatov, ki se zelo razlikujejo po invazivnosti in tudi ceni. Dandanes so zelo popularni zobni aparati invisalign, pri katerih se od daleč sploh ne vidi, da bi v ustih imeli pripravo, ki vam uravnava zobe. Prednost tega zobnega aparata je tudi to, da ga lahko kadarkoli začasno odstranite od zob – na primer pred jedjo. Pri običajnem zobnem aparatu je na začetku ena izmed bolj napornih stvari to, da se morate navaditi, da se pri jedi delci hrane lahko zataknejo pod žičko. Za kaj takega vam pri zobnem aparatu invisalign ni treba skrbeti. 

Seveda pa tak aparat nosi s seboj tudi drugo nevarnost – da se boste preveč razvadili in ga boste nosili samo občasno. Na tak način seveda noben zobni aparat ne more učinkovito delovati. Če želite, da bi zobni aparat, ki ga lahko snamete, dobro deloval, ga žal morate snemati čim bolj redko. Pri tej stvari je pač treba imeti dobršno mero discipline.