Elektroinstalacije poskrbijo za nemoten pretok električne energije

Ustvarjanje in distribucija električne energije je prepuščena elektro energetikom, ki jo po daljnovodih pripeljejo do odjemalcev električne energije, ti pa morajo poskrbeti za nemoten pretok električne energije iz električnega omrežja do porabnikov v objektu. Da bo tako elektrika nemoteno prišla do vašega pomivalnega stroja, televizije ali računalnika, so potrebne ustrezne elektroinstalacije, ki so napeljane po objektu v skladu s tehničnimi in varnostnimi predpisi.

Ker si življenja brez električne energije danes ne znamo predstavljati, so postale elektroinstalacije tako ali drugače sestavni del našega življenja. Postale so celo tako samoumevne, da jim ne posvečamo pretirano veliko pozornosti, kar pa je lahko tudi tvegano. Dejstvo je, da so elektroinstalacije nujno potrebne za pretok elektrike do porabnikov v hiši, hkrati pa morajo zagotavljati varnost uporabnikov, naprav in tudi samih instalacij. Zato je potrebno biti že pri njihovem načrtovanju dovolj pozoren na mnogo dejavnikov, izvedbo del pa je najbolje prepustiti strokovnjakom.

Elektroinstalacije morajo ustrezati različnim zahtevam

Elektrika že od nekdaj velja za eno od tistih področij, ki se jih nikakor ni pametno lotevati samostojno. In enako velja tudi za elektroinstalacije, ki zahtevajo veliko strokovnega znanja, saj morajo ustrezati številnim varnostnim in tehničnim predpisom, ki pa so laikom popolnoma neznani. Če že vemo, da je v stanovanjskih objektih dovolj izvedba elektroinstalacij nizke napetosti do 220 V, pa se pri vseh nadaljnjih predpisih naše znanje že ustavi.

Ne smemo pozabiti, da so vse elektroinstalacije nameščene v gibljive cevi, da jih kasneje lahko kadarkoli zamenjamo. Prav tako je potrebno biti pozoren tudi na to, da v istem tokokrogu nista povezana dva napetostna nivoja, razen če ni med njima nameščena pregradna stena, poskrbeti pa je potrebno tudi za zaščitni vodnik, ki predstavlja tretjo žilo v trižilnem električnem vodu in ščiti elektroinstalacije. Vse to in še več so zahteve, brez katerih elektroinstalacije ne bi bile varne.