Izdelava kakovostnega dimniškega sistema

Sodobni dimniški sistemi imajo zelo pomembno nalogo. Ne skrbijo le za odvajanje dima in saj, temveč so zaslužni tudi za vzdrževanje visoke učinkovitosti naprednih kurilnih naprav. S tem neposredno vplivajo na izkoristek goriva in varčnost kurjenja, torej tudi na stroške ogrevanja in končno zadovoljstvo uporabnika. Pametno je torej že v izhodišču poskrbeti za odličen dimniški sistem, ki bo svojo nalogo lahko brezhibno opravil.

Dimniške cevi običajno izbiramo med izdelki iz inoxa, kjer je na voljo zelo pestra ponudba. Dimniški sistemi so sestavljeni modularno in se lahko prilagodijo vsakemu okolju. Poleg tega lahko s pestro zbirko elementov dosežemo različne učinke, lahko recimo zagotovimo dostop do dimniške cevi skozi vratca ali rozeto, torej lahko močno olajšamo čiščenje in vzdrževanje, prav tako lahko pustimo možnosti za naknadne prilagoditve in nadgradnje. V vsakem primeru je pomembno, da izberemo kakovostne dimniške cevi in celoten sistem ustrezno načrtujemo, imamo pa na tem področju gotovo na voljo mnoge posrečene rešitve. 

Dimniški sistem pa ne vključuje le cevi, temveč tudi mnoge druge elemente. Posebej pozorni moramo biti ob stiku dimnika s kurilno napravo, kjer obstaja nevarnost za uhajanje toplote in podobne probleme. Tam se uporablja šamotna plošča, ki ima različne naloge v sodobnih ogrevalnih sistemih. Šamotna plošča namreč skrbi za to, da se toplota enakomerno sprošča v prostor, s tem pa dosegamo tudi boljše izkoristke in bistveno boljši učinek pri bivanju v tako ogrevanih prostorih. Šamotna plošča zadržuje toploto, ki jo sprošča kurilna naprava, nato pa z njo postopoma ogreva prostor, kar omogoča kar najboljši izkoristek goriva. Tudi takšni elementi si zaslužijo posebne pozornosti, ko se lotimo oblikovanja in izdelave dimniškega sistema.

Seveda se lahko najboljšega učinka nadejamo, če delo zaupamo usposobljenim in izkušenim strokovnjakom. Kar nekaj je namreč detajlov, ki ključno odločajo o končni izkušnji, zato tega ne moremo prepustiti naključju.