Naloge in lastnosti strešne kritine

Vsak objekt mora imeti dobro streho, če se želimo vanj zateči pred kakšnim neurjem ali uživati v udobju, ki ga ponuja dobra zaščita pred drugimi vplivi okolja. Seveda je počutje v notranjosti odvisno od mnogih elementov objekta, a prav streha pogosto igra ključno nalogo. Da bi to lahko res dobro opravila, moramo izbrati kakovostno kritino, pri tem pa moramo poznati tako njene naloge kot ključne lastnosti, na katere moramo biti pazljivi.

Med najbolj opaznimi lastnostmi strešne kritine je gotovo vredna omembe predvsem zaščita pred vremenskimi dejavniki. Pri tem imamo v mislih kar nekaj neugodnih vplivov, ne samo dežja, ki običajno najprej pride na misel. Streha varuje tudi pred sončno pripeko, kar je v poletnem času nadvse pomembno, svoj vpliv pa ima tudi na zaščito pred vetrom. Seveda se prednosti strešne kritine najbolj izkažejo v boju proti ekstremnim vremenskim pojavom, predvsem v močnem vetru, hudih nalivih in snegu. Na preizkušnjo so postavljene vse mogoče lastnosti kritine, zato je treba že v izhodišču poskrbeti za to, da bo streha na svoje delo pripravljena. Ne mislimo le na odlike nove strehe, temveč na vse mogoče obremenitve, ki jih bo kritina deležna skozi dolga leta uporabe. V desetih ali dvajsetih letih bo streha gotovo izpostavljena zelo velikim izzivom, zato moramo imeti že pri izbiri v mislih življenjsko dobo strešne kritine in nekatere druge odlike, ki ključno odločajo o dolgoročnem zadovoljstvu.

Kakovostne strešne kritine zagotavljajo dolgoročno zadovoljstvo s kombinacijo prepričljivih lastnosti. Glavna je seveda odpornost na udarce in podobne obremenitve, pri tem pa je treba paziti še na nosilnost in vzdržljivost ostrešja in samega objekta. Izjemno pomembno je še tesnjenje, saj streha ne sme prepuščati vode oziroma vlage. V končni fazi pa igra določeno vlogo tudi izgled strešne kritine, navsezadnje je prav streha poleg fasade najbolj opazen element objekta.