Vratca za dimnik so nujno potrebna za redno vzdrževanje dimnika

Redni pregledi dimnika so zakonsko obvezni za vsakega lastnika nepremičnine, zato je potrebno poskrbeti za njihovo redno pregledovanje. Za to opravilo so odgovorne pristojne dimniške službe, ki enkrat na leto temeljito pregledajo in očistijo dimnik. Vratca za dimnik so zato obvezen del ogrevalnega sistema, saj so nujno potrebna, da lahko dimnikar temeljito očisti dimniške cevi. To je zagotovilo, da imamo ogrevalni sistem vedno pod nadzorom in se izognemo neprijetnim posledicam

 

Podobno kot ostali elementi dimniških sistemov, je pomembno, da so vratca za dimnik izdelana iz nerjavečih materialov, ki so odporni proti visokim temperaturam, večina pa vsebuje tudi posebne vložke, ki pripomorejo k plinotesnosti in večji požarni varnosti. Vratca za dimnik so prilagojena posameznim dimniškim sistemom, zato vam svetujemo, da se pred izbiro posvetujete s strokovnjaki na tem področju. Le ti vam bodo pomagali izbrati kakovostna dimniška vratca z dolgo življenjsko dobo.

 

Šamotna malta je odporna na visoke temperature

 

Kadar govorimo o izgradnji dimniških sistemov, se moramo zavedati, da so dimniki neprestano v stiku z visokimi temperaturami, ker pa pogosto skozi dimniške cevi potujejo tudi saje, se lahko zelo hitro zgodi, da se v dimniku tudi vnamejo. Zato je izjemno pomembno, da so vsi elementi v dimniškem sistemu tudi ognjevarni. Med njimi je tudi šamotna malta, ki je vezni člen med šamotno opeko iz katere je običajno izdelan ovoj dimnika.

 

Uporaba šamotne malte je zelo hitra in enostavna, če le upoštevamo priložena navodila. Je neke vrste ognjevarno lepilo, ki prenese temperaturne obremenitve 1600°C, zato se jo poleg izgradnje dimnikov uporablja tudi za izgradnjo kaminov in drugih ogrevalnih sistemov, kot so na primer obloge kotlov, kurišč in povsod kjer so prisotne visoke tempearture. Šamotna malta je tudi pomemben izolativen element, kar pomeni, da potem, ko se enkrat ogreje, toploto oddaja tudi še potem, ko ne kurimo več.