Kakšen tiskalnik izbrati?

Pri izbiri tiskalnika lahko naletimo na različne izzive, ki izvirajo že iz ponudbe na tem področju. Na voljo imamo namreč neštete izdelke, ki se med seboj morda razlikujejo le v detajlih, morda pa so razlike tudi bistveno večje. Pred izbiro je treba te značilnosti dobro poznati in jih uskladiti z našimi potrebami in pričakovanji.

Prva odločitev je že ta, ali se bomo odločili za multifunkcijski tiskalnik, ali pa morda res iščemo le napravo za tiskanje. Ker so multifunkcijske naprave precej poceni in v primerjavi s samimi tiskalniki ne predstavljajo posebnih dodatnih stroškov ali komplikacij, so predvsem med manj zahtevnimi kupci dokaj priljubljene. Seveda to ne pomeni, da izbira tiskalnika ne pride v poštev, v nekaterih primerih je tudi to povsem smiselno, sploh če imamo kakšne specifične potrebe, na katere odgovarja prav takšna naprava. A nasploh je multifunkcijski tiskalnik bolj priporočljiva izbira, saj ponuja več svobode, ne da bi morali za to žrtvovati veliko več denarja.

Nadalje se moramo odločiti, ali bomo izbrali brizgalni ali laserski tiskalnik. Tudi multifunkcijski tiskalnik je lahko ali laserski ali brizgalni, zato ta odločitev ostaja tudi po tej izbiri. Brizgalni tiskalniki so zelo dobri za tiskanje barvnih motivov, poleg tega so v izhodišču dokaj poceni. Laserski tiskalniki lahko nudijo le črno-belo tiskanje, seveda pa lahko izberemo tudi barvni laserski tiskalnik. Ker so te naprave prilagojene poslovni rabi, včasih ni potrebe po barvnem tiskanju, sploh zato, ker imajo črno-bele naprave nekatere dodatne prednosti. A seveda je tudi barvni laserski tiskalnik s svojo vsestransko uporabnostjo pogosto prava izbira. Če želimo biti pri poslovnem tiskanju res učinkoviti in dovolj prilagodljivi, je barvni laserski tiskalnik nedvomno prava izbira. V vsakem primeru pa imajo laserski tiskalniki v primerjavi z brizgalnimi prednost pri zanesljivosti in hitrosti, predvsem pri tiskanju v večjem obsegu. Glavna razlika se pokaže pri redni uporabi, ko so laserski tiskalniki na dolgi rok tudi cenejši.