Projektor za domači kino

Če bi želeli kar v domačem udobju uživati v pravi kinematografski izkušnji, moramo hišnemu kinu nameniti dovolj prostora, predvsem pa moramo izbrati primerno opremo. V osrčju domačega kina gotovo izstopa videoprojektor, ki skrbi za brezhiben prikaz razločne slike na velikem platnu. Gre za najpomembnejši in pogosto tudi najdražji kos opreme v takšnem sistemu, zato si gotovo zasluži veliko pozornosti pri izbiri in nakupu, kot tudi pri postavitvi in uporabi.

Na voljo so različni projektorji, ki se razlikujejo tako v osnovnih lastnostih kot tudi v mnogih podrobnostih. Če želimo, da pričara projektor kino vzdušje, kot smo ga vajeni v kino dvoranah, moramo zelo pazljivo izbrati izdelek, ki ima idealno kombinacijo pomembnih lastnosti. Običajno se najprej osredotočimo na ločljivost, ki odloča o ceni in o drugih značilnostih, predvsem pa o izkušnji pri uporabi. Sodoben videoprojektor za domači kino mora imeti vsaj polno HD ločljivost, zahtevnejši uporabniki pa vse bolj posegajo po 4K projektorjih. Želimo namreč zelo razločno sliko brez vidnih slikovnih pik, kar je na velikem platnu možno doseči le z visoko ločljivostjo. Do bo pričaral projektor kino vzdušje brez primere, pa moramo ločljivost dopolniti še z drugimi ključnimi lastnostmi. Pomembna je predvsem svetilnost, ki zagotovi odlično vidljivost v vseh svetlobnih pogojih, k temu pa sodi še kontrast, ki odloča o kvaliteti slike in barvne reprodukcije. 

Ko izbiramo videoprojektor se moramo osredotočiti tudi na tiste lastnosti, ki ne odločajo le o sliki, temveč so vezane bolj na sam projektor. Kino bomo doma uporabljali bolj občasno, a vseeno je oprema dokaj obremenjena in je treba pomisliti na vzdrževanje in življenjsko dobo. Projektorji s klasičnimi žarnicami se vse bolj umikajo tistim, ki imajo LED osvetlitev in ponujajo daljšo življenjsko dobo, varčnejše delovanje in predvsem odpravljajo potrebo po kupovanju dragih žarnic. Na voljo pa so različne opcije, ki odgovarjajo potrebam različnih kupcev, to je treba pravočasno preveriti.