V primeru težav z zobmi je pametno ukrepati takoj

Razumljivo je, da se zobozdravniškim ordinacijam izogibamo, če ni prave potrebe po obisku zobozdravnika. A pogosto smo zadržani tudi takrat, ko bi res morali obiskati takšnega strokovnjaka. To ima lahko zelo hude posledice, sploh če zanemarjamo znake kakšne potencialno nevarne bolezni ali podobne težave. V primeru težav z zobni je pametno ukrepati takoj, saj so takrat posegi enostavnejši in veliko bolj učinkoviti.

Posebej dobro se obnesejo zgodnji posegi v situacijah, ki so dokaj nepredvidljive. To je očitno pri nepravilni rasti zobovja, predvsem pri otrocih. Najboljša rešitev je običajno zobni aparat, ki je najbolj učinkovit prav v otroških letih, ko je možno zobovje še v fazi razvoja preoblikovati. Seveda lahko zobni aparat uporabijo tudi odrasli, a večje težave v tem primeru zahtevajo veliko več truda. Zobni aparat za odrasle se najbolje obnese v primeru kakšnih manjših prilagoditev, predvsem za premeščanje posameznih zob, medtem ko pri otrocih lažje nadzorujemo obliko celotnega zobovja.

Podobno pa velja za nekatera pogosta obolenja, ki jih včasih kar zanemarjamo, dokler ne pripeljejo do hujših težav. To je recimo parodontoza, ki je presenetljivo pogosta bolezen dlesni, a se le redko naslovi pravočasno. Zaradi simptomov, ki ne povzročajo večjih preglavic, obolenja ne jemljemo resno. Hitro se navadimo na krvavenje in odmikanje dlesni, tudi na občasno skelenje zob, ki ga povzroča parodontoza. A ravno v zgodnji fazi so še mogoči enostavni posegi, s katerimi je možno povrniti zdravje dlesni brez pretirano invazivnih postopkov. Kasneje bo morda treba uporabiti kirurški pristop, seveda pride tudi do hujših simptomov in posledic. Obolenja, kot je parodontoza, so prav tako nepredvidljiva, če jih dlje časa zanemarjamo, zato moramo biti pozorni tudi na simptome, ki niso zelo boleči.

V boju proti pogostim boleznim in težavam pomaga preventiva, na čelu z zdravo prehrano in skrbjo za ustno higieno. Redni obiski pri zobozdravniku pa poskrbijo za to, da ne spregledamo niti tistih obolenj, ki se vseeno lahko razvijejo.