Rekuperacija nam omogoča ponovno uporabo energije

Rekuperacija je odličen način, ki nam v kombinaciji s pravim prezračevalnim sistemom, omogoča vračanje toplote iz zraka nazaj v prostor. Če podrobno pogledamo prezračevalni sistem z rekuperacijo lahko opazimo, da rekuperator omogoči energiji notranjega zraka, da ogreje zrak, ki ga v prostor dovedemo s prezračevanim sistemom. 

Rekuperacija nam torej nudi možnost, da imamo v svojem domu na voljo vedno svež zrak, ki je ključen za dobro počutje. Ko imamo v hiši polno majhnih otrok, ki neprestano tekajo in se gibljejo, se kvaliteta zraka hitro poslabša. Vsak starš pa si želi za svojega otroka le najboljše. To pomeni, da mu želi omogočiti dobre bivanjske pogoje.  V prostorih s čistim in svežim zrakom, pa bodo otroci bili tudi bolj zdravi, saj se znotraj našega doma ne bodo nabirale bolezni in bakterije. 

Rekuperacija je prezračevanje z vračanjem toplote, kar pomeni, da prostora nikakor ne bomo shladili, ampak bomo z lahkoto vzdrževali primerno temperaturo. Pri vsaki izmenjavi zraka pa se bo izgubil le majhen in neopazen delež toplote iz prostora. 

 

Prezračevalne naprave izberemo glede na naš tloris stanovanja 

Prezračevalne naprave ne moremo izbrati na hitro. Če želimo kupiti dobro prezračevalno napravo, se bomo morali posvetovati s strokovnjaki, ki nam bodo svetovali in nam priporočili nakup najboljše naprave za naše razmere. Pri tem bodo upoštevali tloris celotnega stanovanja ali hiše, ki je izredno pomemben člen pri izbiri sistema za prezračevanje.  

Prezračevalne naprave bodo temeljile tudi na lokaciji, kjer bo postavljen naš dom. Ponudniki vedno upoštevajo lokacijo hiše ali stanovanja. Le tako lahko kupcu zagotovijo najboljšo prezračevalno napravo za njegove potrebe. 

Prezračevalne naprave so si zelo različne in so odvisne od tega kakšen je objekt v kateremu bodo vgrajene. Pri sanaciji objektov se zato vedno uporabijo lokalne prezračevalne naprave, pri novogradnji pa kupci posegajo po centralnih prezračevalnih sistemih, ki so veliko boljši kot lokalni.