Izdelava steklenih plošč iz polikarbonata

Steklo imamo danes za precej vsakdanji material. Steklene plošče so glavna surovina za izdelavo oken in svetlobnikov za razsvetljevanje notranjih prostorov. Poleg tega se steklo na veliko uporablja tudi kot material za izdelavo steklene embalaže, med katero spadajo kozarci, steklenice in manjše posodice za razne kreme in podobne produkte. Iz stekla izdelujemo tudi vaze, kozarce in druge izdelke, ki imajo poleg uporabne tudi estetsko vrednost. Vseeno pa je minilo kar nekaj časa, da smo se naučili izdelovati kakovostno steklo brez mehurčkov, ki omogoča jasen pogled skozi stekleno površino.

Poleg mineralnega stekla, ki ga človeštvo pozna že več tisočletij, pa poznamo tudi umetno oziroma plastično steklo. Kljub imenu po sestavi materiala umetno steklo nima veliko skupnega z mineralnim. Umetna stekla v veliki večini spadajo v dve kategoriji: polikarbonat in akrilno steklo. Obe vrsti stekla se proizvede s pomočjo sintetičnih reakcij, glavna surovina za proizvodnjo pa je nafta oziroma njeni derivati.

Polikarbonat plošče veljajo za najboljšo različico plastičnega stekla. Imajo zelo veliko svetlobno propustnost, precej nizko težo (vsaj v primerjavi z navadnim steklom), hkrati pa je polikarbonat tudi mehansko zelo čvrst in odporen na udarce ter druge obremenitve. Zato se polikarbonat plošče zelo veliko uporablja za zastekljevanje večjih objektov, kjer se planirajo velike svetlobne površine za dovod sončne svetlobe v notranjost objekta. Iz polikarbonata se z dokaj enostavnimi postopki da izoblikovati tudi druge steklene elemente, kot je na primer strešna kupola.

Strešne kupole se največ uporabljajo za zasteklitev strešnih predelov oziroma za nadomeščanje navadnih strešnih oken. Kupola iz polikarbonatnega stekla je zelo čvrsta in kljubuje tudi najtežjim vremenskim nevšečnostim. Tudi za samo montažo je kupola zelo prijazen element, saj zaradi nizke teže ne potrebuje tako masivnega okvirja in okovov. Poleg tega so svetlobne kupole že na daleč dobro vidne in dodajo poseben karakter vsakemu objektu.

Posted in Dom