Kdaj je pravi čas za brušenje parketa

Ste kdaj pomislili, kako to, da je lahko parket eden izmed tistih podov, ki lahko prestane test stoletji, desetletji? Razlog za to je preprost in sicer ta, da lahko les precej enostavno obnavljamo tako, da ga redno brusimo in oljimo.

Brušenje parketa ima dva osnovna namena in sicer prvi je tisti bolj estetski in sicer ta, da odstranimo zgornjo “umazano” in zbledelo plast lesa, ki je trpela vse poškodbe in obrabo in s tem odkrijemo nove sveže vzorce v lesu in mu ponovno podelimo vsaj nekaj desetletji izvrstnega izgleda. Prav tako pa brušenje parketa poskrbi za to, da lahko les konkretno naoljimo in s tem preprečimo to, da bi se dodatno obrabljal takrat, ko to res ni potrebno in sicer se to zgodi tako, da na novo odkrit les veliko lepše sprejema olje kot les, ki prej ni bil brušen, tako da lahko vidimo, da če želimo parket dobro ohranjati moramo na vsake toliko časa žrtvovati nekaj centimetrov in izvesti brušenje parketa.

Za pod brez obnove so idealne talne obloge vinil

Za mnoge je vinil “blast from the past” in sicer zato, ker nismo ravno navajeni, da bi ga tako uporabljali v tem smislu, da je imel svojo fazo, ki pa prav zagotovo ni bila posebej časovno obsežna. Razlog za to je, da smo ljudje postali preveč zavedni glede vplivov na okolje, vendar talne obloge vinil veliko manj pripomorejo k uničevanju planeta kot drugačna plastika, predvsem tista, ki je namenjena enkratni uporabi in ravno to je lepota, ki jo imajo v sebi talne obloge vinil, ko jih enkrat položimo je to nekaj, kar bo z nami ostalo desetletja. Za tiste, ki ne vedo, so talne obloge vinil ene izmed tistih talnih oblog s katerimi ni prav nobenega dela poleg tega, da jih moramo na vsake toliko obrisati in poskrbeti za snažnost.