Oprema za kolesarski trening

Profesionalni kolesarji imajo za trening na voljo raznovrstno opremo, to pa lahko brez težav preizkusijo tudi rekreativci, če so pripravljeni nekoliko podrobneje raziskati ponudbo večjih kolesarskih centrov. Na voljo so različne zelo učinkovite rešitve, ki dopolnjujejo uporabo kolesa in omogočajo dober trening v vseh razmerah. Ni nujno, da gre za vadbo, ki posnema kolesarjenje, kar recimo omogoča trenažer, prav tako lahko dobre rezultate dosežemo z drugimi ukrepi, ki morda na kolesarjenje niti bežno ne spominjajo.

Predvsem profesionalni kolesarji se dobro zavedajo, da na uspeh pri kolesarjenju vplivajo številni dejavniki, ki niso nujno povezani z uporabo kolesa in kolesarske opreme. Prav tako je pomembna krepitev posameznih mišičnih skupin, razgibavanje in splošna skrb za telo, tudi optimalna priprava. To lahko dosežemo z različnimi oblikami vadbe, pri tem pa se seveda poslužimo tudi različnih naprav. Rekreativci lahko zelo dobro izkoristijo že splošne vadbene pripomočke, saj lahko od vsake vadbe pričakujejo dober učinek. Navsezadnje lahko mišice v nogah uspešno okrepimo s tekom ali vajami, tako da ne bo potrebno niti kolo niti trenažer. Na ta način lahko ostanemo v formi tudi takrat, ko ne moremo kolesariti.

Za odličen učinek lahko uporabimo naprave, ki delujejo kot imitacija kolesa. Najbolje se v tej vlogi seveda obnese trenažer, ki pravzaprav omogoča uporabo kolesa, ne da bi se bilo treba kam zapeljati. Lahko pa uporabimo kar sobno kolo, pri katerem posnemamo kolesarske gibe in krepimo iste mišične skupine. Sama izkušnja resda ni enaka, tudi rezultati vadbe ne morejo biti povsem primerljivi s tistimi, ki bi jih dosegli s kolesarjenjem, a vseeno lahko sobno kolo uspešno okrepi mišice v nogah in ohrani kondicijo v času, ko ne moremo kolesariti.

Rekreativci imajo na voljo celo vrsto rešitev, pa tudi profesionalci se bodo opremili z opremo, ki omogoča dober trening. Za idealen rezultat bo treba vseeno na kolo, a z ustrezno opremo lahko del treninga uspešno nadomestimo z drugačno vadbo.