Ukrepanje v primeru težav z zobmi

Redni obiski zobozdravnika so poleg vzdrževanja ustne higiene nujni za dobro zdravje zob. A v praksi pogosto opustimo obiske pri zobozdravniku, prav tako se hitro zgodi, da nekoliko zanemarimo ustno higieno. Ker pri tem ne zaznamo takojšnjih težav, morda več let za svoje zobe skrbimo le površno, zobozdravnika pa ne obiskujemo več. Na to potrebo nas opozori šele bolečina, ki je včasih že znak za alarm. Morda gre za večjo težavo, ki jo bo lahko rešil le odziven in dostopen zobozdravnik – Ljubljana združuje dovolj strokovnjakov, ki lahko pomagajo v sili, ne moremo pa povsod pričakovati, da bo na voljo zobozdravnik v prav vsakem trenutku. Če je nujen dober zobozdravnik, Ljubljana gotovo predstavlja najboljšo opcijo, saj v mestu najlažje najdemo strokovnjaka, ki bo pripravljen hitro pomagati v primeru težav. Ko začnemo trpeti bolečine, ni veliko časa za iskanje zobozdravnika in dogovarjanje glede terminov.

Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšne težave pravzaprav gre. Pametno se je pozanimati o nekaterih najpogostejših težavah. To je recimo paradontoza, ki je bolezen obzobnih tkiv, veliko težav pa lahko povzroči tudi karies, ki se prebije do zobnega živčevja. Parodontoza sprva ni boleča in se kaže z drugimi simptomi, medtem ko so lahko vsi vplivi na živčevje zelo boleči. Seveda se prvi znaki pojavljajo že bistveno pred začetkom bolečin – zaznamo predvsem občutljivost pri uživanju vročih ali mrzlih jedi in pijač, značilno je tudi krvavenje dlesni pri ščetkanju in nitkanju. Paradontoza ima značilen simptom rdečih obzobnih tkiv, tako da lahko težave že na prvi pogled opazimo. 

Najbolje je ukrepati že dovolj zgodaj, takrat bo lahko uspešno ukrepal že osebni zobozdravnik. Ljubljana sicer ponuja več zobozdravnikov, ki bodo pripravljeni na urgentne posege v primeru hujših težav, a vsekakor se splača posredovati že prej. Takrat je namreč še priložnost za enostavno rešitev.