Lesene hiše – največja kakovost bivanja

Dobro počutje in estetska eleganca sta ključni lastnosti, ki krasita sodobne lesene hiše. Les je naravni vlaknasti material, ki ga je v zmerno toplih podnebnih pasovih v izobilju, zato se je že dolgo nazaj uveljavil kot ključni element za gradnjo človeških bivališč, pa tudi drugih praktičnih izdelkov – orodja, orožja, igrač, umetniških del in podobno. Poleg velike trdnosti in nizke teže je naravni les tudi zelo prožen, tako da je kot nalašč za gradnjo višjih objektov, ki morajo včasih zdržati tudi nihajoče obremenitve v vetru. Nekdaj so bile lesene skeletne hiše zelo preproste, danes pa z uporabo različnih vrst lesa in sodobnimi tehnikami obdelave delamo lesene skeletne hiše sodobnega stila, za katere niti ne opazimo, da imajo nosilno konstrukcijo iz lesa.

Pri gradnji novejših lesenih hiš je velik delež lesenih polizdelkov in konstrukcijskih elementov prevzel lepljen les. Že same lesene obloge so sestavljene iz lepljenega lesa, v zadnjih letih pa se lepljen les uporablja tudi za bolj izrazito konstrukcijske elemente, kot je na primer nosilni tram ali podporni steber hiše. Sodobna lepila na bazi poliuretana omogočajo učinkovito spajanje lesenih delov skupaj, tako da je lepljen les za konstrukcijske elemente še močnejši od stavbnih tramov iz enega kosa lesa.

Prednost, ki odraža skeletne hiše, je prav gotovo v enostavni in bliskoviti izgradnji, ki jo ta način gradnje omogoča. Uveljavljena podjetja za gradnjo lesenih hiš najprej z natančnimi računalniškimi orodji izrišejo nosilne konstrukcije in jih s prilagojenimi orodji iztesajo iz lesenih delov. Nato se novo hišo poizkusno sestavi in popravi vse manjše nepravilnosti, ki nastanejo zaradi dejstva, da je les aktiven material, ki se širi in krči ter občasno tudi zvija. Nato se hišo razstavi, jo pripelje na teren in na že pripravljeno temeljno ploščo ponovno postavi, kar v praksi traja le kakšen dan ali dva.

Posted in Dom