Kako zanesljiva so rabljena vozila?

Rabljeni avtomobili predstavljajo mamljivo ponudbo za tiste, ki bi radi pri nakupu vozila prihranili kak evro. Ker bo treba za nakup tako ali tako pripraviti kar zajeten kupček denarja, se splača prečesati ponudbo in najti najboljšo možnost. Je nakup rabljenega avtomobila v tem primeru smiseln? Predvsem se porajajo pomisleki glede zanesljivosti takšnih vozil, saj lahko naletimo tudi na prodajalce, ki pri prodaji svojega vozila niso ravno iskreni.

Že v izhodišču so rabljena vozila manj zanesljiva od novih, saj ne moremo vedeti, kakšna je bila njihova zgodovina. Tudi podatki, ki jih običajno dobimo pri povpraševanju, ne zadoščajo – prevoženi kilometri ne povedo veliko, poleg tega jih je možno tudi prilagoditi, da sploh ne kažejo pravilno. Veliko bolj pomembno je, kako je bil avtomobil uporabljen, saj lahko že na krajših poteh naletimo na velike obremenitve, ki vplivajo na stanje avtomobila. Prodajalci običajno zatrjujejo, da je bil avtomobil zelo malo rabljen, dobro negovan in redno vzdrževan, a vprašanje je, če jim lahko pri tem zaupamo. Problem je v tem, da rabljena vozila teh lastnosti ne bodo pokazala na prvi pogled, številne težave se lahko pokažejo šele po daljšem času uporabe. 

Do težav lahko pride tudi pri samem nakupu ali prodaji. Tu imamo opravka z raznimi načini plačila in prevzema vozila – ni nujno, da gre za popolno prevaro, pri kateri bi ostali brez denarja in vozila, lahko se preprosto zgodi, da se ne moremo uskladiti glede načina plačila ali zneska, morda pa nastanejo tudi kakšni dodatni stroški. Rabljena vozila v tem oziru lahko povzročijo nekatere nepredvidljive težave, katerim bi se sicer gotovo radi izognili. 

V končni fazi je previdnost vedno priporočljiva. Gotovo tudi rabljena vozila ponujajo odlično priložnost za dober nakup, ne moremo pa se zanašati na to, da bodo kar vsi prodajalci do kupcev izjemno prijazni.