Viličarji za občasno pomoč v skladiščih in na kmetijah

Mnoga podjetja imajo za svoje delovanje predvidene le omejene zmožnosti sprotnega shranjevanja produktov in surovin. Lahko pa se tudi zgodi, da ima neko podjetje težnjo po nabavi zelo velikega števila potrebnih pripomočkov in blaga zaradi doseganja nižje cene pri dobaviteljih. Nato pa se to blago pri proizvodnji le počasi porablja. Podobni primeri so večkrat stalnica tudi na kmetijah, na primer pri letni pripravi zaloge za krmila. V obeh primerih pride do situacije, ko imamo enkrat ali nekajkrat na leto opravka z veliko količino blaga na paletah, pri porabljanju tega blaga pa se lahko znajdemo tudi z manjšimi ročnimi viličarji za razvoz palet.

Za take namene nakup viličarja nikakor ni priporočljiv. S tem bi porabili veliko denarja, ki se lahko bolj smotrno uporabi drugje. Vseeno pa je pripeljano robo najbolje takoj zložiti na pripravljen prostor, in to tako, da zavzame čim manj prostora. V takem primeru je najboljša opcija najem viličarja ustreznega tipa. Za najem viličarja bomo odšteli bistveno manj sredstev, kot bi jih bilo potrebno pri njegovem nakupu. V obzir je treba vzeti tudi dejstvo, da mora biti viličar nekje pospravljen, in za firme, kjer primanjkuje prostora, je to zelo slabo. Še posebej, če viličar večji del leta le stoji pri miru in ne opravlja nobenega pametnega dela.

Vsake vilice za viličarja je treba pred uporabo nastaviti na ustrezno širino, ki se bo skladala s tipom palet, ali pa pač z obliko surovega tovora, če prevažamo tovor brez paletnega pakiranja. Zato se da vilice za viličarja precej natančno nastaviti in s tem omogočiti tudi prevoz senenih bal, gradbenega materiala in drugih izdelkov, ki po navadi ne pridejo pakirani na palete. Najem viličarja se tako zelo splača, saj se da pri vsakem nastaviti vilice za viličarja na poljubno širino in naklon.