Brezskrbno delo z občutljivimi rastlinami

Nekatere rastline so zelo trdožive in jih niti z veliko truda ne moremo spraviti z domačega vrta, to so recimo razni pleveli in podobni vsiljivci. Tiste rastline, ki bi jih radi vzgojili, pa so pogosto bistveno bolj občutljive, zato se jim moramo bolj pozorno posvetiti. Še posebej previdni moramo biti pri tistih opravilih, ki so za rastline zelo stresna, na primer presajanju. V vsaki fazi rasti in pri vsakem opravilu moramo ugotoviti, kaj rastlina potrebuje in kako bomo tem zahtevam najbolje ugodili.

Splošne potrebe

Vsaka rastlina seveda potrebuje kakovostno prst in obilo svetlobe. Hranilne snovi za rast sicer lahko dobi na druge načine, recimo preko vode pri hidroponiki, a prst vseeno navajamo kot ključni element. Tudi svetloba ni nujno zgolj naravna, lahko uporabimo luči in časovno stikalo za prav tako dober učinek. Pravzaprav nam prilagodljivo časovno stikalo omogoča, da osvetlitev optimiziramo in povsem prilagodimo potrebam rastline. To je še posebej dobrodošla funkcionalnost, če imamo opravka s kakšnimi rastlinami, ki niso vajene razmer, v katerih jih gojimo. V tem primeru lahko časovno stikalo posnema optimalne razmere in zagotovi kar najboljšo rast.

Posebne obremenitve

Včasih pride tudi do posebnih obremenitev, pri katerih moramo rastlinam zagotoviti dodatno nego. To lahko naredimo z dodatnimi hranili, na primer z mešanico Superthrive, ki olajša presajanje in podobne spremembe. Superthrive vsebuje vitamine in hormone, ki spodbujajo rast rastline in zagotavljajo boljšo vzdržljivost v zahtevnih razmerah. Tudi občutljive rastline bomo lahko gojili brez skrbi, saj bodo pognale močne in zdrave korenine, na dolgi rok pa se uporaba takšnih sredstev kaže v večjem številu cvetov in plodov. Superthrive se posebej dobro obnese pri občutljivih okrasnih rastlinah, tudi pri Bonsai drevesih, a z optimalno mešanico vitaminov nasploh koristi vsem rastlinam, ki jih skušamo vzgojiti, tako da se uporaba priporoča še v mnogih drugih primerih.