Ležišče z osnovno opremo

Za spanje ne potrebujemo veliko, a vseeno moramo zagotoviti nekaj osnovnih kosov opreme, ki nam zagotavljajo miren in kolikor toliko kakovosten spanec. Seveda lahko spalnico opremimo s celo vrsto elementov, a v osnovi potrebujemo le običajno ležišče in nekaj posteljnine. 

Potrebujemo seveda ležišče, na katerem bomo spali. Na voljo so različne izvedbe, med katerimi lahko izbiramo, najpogostejše so še vedno vzmetnice, ki pa jih vse bolj nadomeščajo razne novejše alternative, predvsem ležišča s penasto podporo. Čez ležišče sodi prevleka za jogi, ki ima različne pomembne naloge, čeprav se morda komu zdi, da bi lahko ta kos opreme preprosto zanemarili. V resnici gre za nujno opremo, saj je prevleka za jogi tisti kos posteljnine, s katerim smo preko noči najbolj v stiku. Površina samega ležišča je običajno precej groba in neprijazna, prevleka pa je iz bistveno bolj prijaznih materialov. Hkrati pa na ta način ležišče tudi zaščitimo, kar je prav tako pomembno, če uporabljamo kakšno dražje ležišče – prevleka za jogi ohranja ležišče suho in čisto, tako da ga lahko uporabljamo skozi dolga leta.

Nadalje potrebujemo še nekaj kosov posteljnine, rjuho ter kakšno odejo. V nekaterih primerih so čisto spodobne tudi dekorativne odeje, ponekod namreč ni tako pomembno, da v zimskih nočeh pod odejo zadržimo čim več toplote. Navsezadnje pa tudi dekorativne odeje to funkcijo dokaj dobro opravijo. Vseeno je praviloma bolje, da namesto dekorativne odeje uporabimo navadno odejo, za dekoracijo pa lahko poskrbi prevleka.

Nazadnje pod osnovno opremo gotovo spada še vzglavnik, ki je ključni element spalnične opreme. Tudi za vzglavnik se morda zdi, da ga lahko preprosto zanemarimo ali pa namesto dragega izdelka uporabimo kar kakšno okrasno blazino, a podpora pod glavo je ključnega pomena za zdravo, mirno in kakovostno spanje. Na ta način poskrbimo za pravilno lego med spanjem, zato ni smiselno sklepati kompromisov.