Servis in popravilo motornih žag Husqvarna

Motorne žage so naprave, ki nam že približno sto let bistveno olajšajo opravila z lesom. Predvsem pri sekanju in spravilu lesa so motorne žage res nepogrešljiv člen orodja, ki nikakor ne sme manjkati. Ker gre za visoko tehnološke naprave, je treba z njimi ravnati skrbno. A gozdarska uporaba ne more brez obremenitev in nepredvidenih udarcev, zato so praktično vse motorne žage zasnovane precej robustno in se ob prvem udarcu nikakor ne polomijo takoj. 

Žaganje lesenega debla je energijsko precej potraten proces. Ker mora za uspešno delo potekati čim bolj hitro, je potrebno s pomočjo motorja motorne žage verigi dovesti čim več energije v čim krajšem času. Hkrati pa mora biti motorna žaga Husqvarna 560 čim lažja za lažje rokovanje. Zato so posamezni deli v žagi zelo obremenjeni in že pri občasnem delu hitro pride do obrabe.

Najbolj pogosto se obrabi rezalna veriga motorne žage Husqvarna 560. To je del, ki prihaja v neposreden stik z lesom, zato se pojavlja veliko trenja. Veriga na žagi, kakršna je na primer Husqvarna 560, mora biti zato vedno dovolj podmazana. Za samodejno podmazovanje verige skrbi avtomatska črpalka, ki jo žene motor. Tudi meč motorne žage spada med dele, ki si precej pogosto prislužijo zamenjavo.

K sreči so rezervni deli Husqvarna precej standarizirani in enaki za več različnih produktov. Praktično pri vsakem pooblaščenem trgovcu z gozdarsko opremo se najdejo tudi rezervni deli Husqvarna. Trgovci z opremo Husqvarna ponujajo tudi ugodne servise orodja, kjer nam zamenjajo vse, česar ne bi znali sami. Najpogostejši rezervni deli Husqvarna so tako še filter za zrak ter plastične maske žage, ki lahko ob hujših udarcih počijo. Menjava uplinjača in bata motorja pa je že bolj zapleten proces, ki ga mora opraviti izobraženi tehnik, pri tem pa se svetuje uporaba originalnih rezervnih delov.