Izpit za motoriste

Izpit za motor je nujno opravilo vsakega, ki si želi postati motorist. Motorno kolo je namreč kot tako veliko bolj nevarno od avta, saj se v tem primeru vozimo le po dveh kolesih. Tako ima motor bistveno manjši oprijem, kar je nevarno zlasti v primeru padca na trdo podlago. Med učenjem vožnje za izpit za motor nas inštruktorji učijo predvsem umirjene in strpne vožnje. Glede na svojo maso je motor po navadi bistveno bolj močan kot avtomobil, zato z lahkoto pospeši do velike hitrosti že na manjših razdaljah. Mnogi mladi ljudje pa so zelo nagnjeni h vožnji z visoko hitrostjo, ki prinaša adrenalinski užitek. Taka vožnbja je tako za motorista, kot tudi za ostale udeležence v prometu, zelo nevarna. 

Zato morajo motoristi izpit za motor opravljati kar trikrat, vsakič z razmakom dveh let. Tako se naučijo postopoma voziti močnejše motorje, pri katerih je tveganje za padec še večje. Za dodatno izobraževanje in spretnostno vožnjo pa se v centrih s cestnimi poligoni za varno vožnjo organizira tudi trening varne vožnje za motoriste. Tam se lahko motoristi naučijo in obnovijo svoje spretnosti, ponovijo lahko tudi reakcije ob nepredvidenih situacijah in preverijo svoje reflekse. Trening varne vožnje za motoriste je zato zelo priporočljiv tečaj, ki se ga najbolj splača opravljati kar vsako leto pred začetkom glavne motoristične sezone.

V zadnjih letih je naraslo zavedanje o pomembnosti preventivnih akcij, tako da se spomladanskih tečajev, ki jih ima trening varne vožnje, udeležuje čedalje več mladih in starejših motoristov. Tako skrbijo za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev v cestnem prometu, ki lahko kaj hitro zapadejo v težave pri neugodnem srečanju z motoristom v padcu. Motoristi so vsekakor zelo ranljiva skupina voznikov, ki ji je treba posvečati še posebej veliko pozornosti in jih čuvati, da ne pride do nesreč.