Polikarbonatno umetno steklo

Umetno steklo je beseda, ki pomeni vsako vrsto stekla, ki ni mineralnega izvora. Za izdelavo umetnega stekla, ki je v svojem bistvu organski material, so potrebne surovine v obliki različnih organskih monomerov, ki sodelujejo v reakcijah nastajanja končne polimerne mase. Osnovna surovina za pripravo teh specifičnih monomerov je surova nafta. Poznamo dve glavni skupini umetnih stekel: akrilna stekla in polikarbonatna stekla.

Polikarbonat plošče so tako narejene iz posebnega materiala, ki se imenuje polikarbonat. To je termoplastična masa, ki je zelo odporna na udarce, zvijanje in druge obremenitve. Te lastnosti delajo polikarbonat plošče zelo primerne za uporabo v vseh segmentih, kjer se potrebuje prozorne plastične mase visoke kakovosti. Tako jih uporablja svetlobni trak, svetlobne kupole, strešna okna ter seveda tudi navadna okna in vrata. Zlasti pa so polikarbonat plošče zanimive za sestavljanje steklenih sten in drugih steklenih površin večje velikosti. Ker je polikarbonat izjemno lahek, je montaža steklenih sten precej enostavna, hkrati pa se lahko polikarbonatno steklo poljubno krivi v vse mogoče oblike.

Še cenejša oblika umetnega stekla pa je akrilno steklo. To steklo, ki je nekoliko bolj poznano pod kratico PMMA, ima malo slabše lastnosti kot polikarbonatno steklo. Kljub temu pa povsem zadošča za nekatere načine uporabe, zato se ga še vedno veliko proizvaja. PMMA steklo ima nekoliko nižjo temperaturo, pri kateri se začne mehčati, zato je manj primerno za uporabo v vročih okoljih. Po drugi strani pa se ga ravno zaradi tega precej lažje obdeluje in je zato bolj primerno za izdelavo manjših predmetov, ki ne potrebujejo velike mehanske odpornosti.

Če so okenske odprtine v stavbi nanizane v svetlobni trak, so kot nalašč za uporabo polikarbonatnega stekla. Svetlobni trak je sestavljen iz okenskih panelov, ki so neprekinjeno nanizani eden za drugim v dolgo, traku podobno obliko. Zato je kot nalašč za osvetljevanje večjih notranjih prostorov.