Celostni razvoj otroških možganov je za otroke zelo pomemben

Človeške možgane sestavljata dve navzven enaki polovici, vendar v svojem delovanju popolnoma različni. To sta leva in desna polovica ali hemisfera. Obe polovici delujeta na svoj način. Medtem, ko je leva polovica med drugim zadolžena za logično razmišljanje, procesiranje in analiziranje podatkov, je desna polovica bolj ustvarjalne narave in ima sposobnost fleksibilnega razmišljanja in intuitivnega reševanja problemov. Predvsem pri otrocih je tako izjemno pomemben celostni razvoj otroških možganov.

 

Danes je klasični šolski sistem osredotočen predvsem na razvoj leve polovice možganov, medtem ko je desna polovica kar nekoliko zanemarjena. To pa ne pomeni, da je ta polovica kaj manj pomembna. Ravno nasprotno. Desna polovica uri veščine, ki sooblikujejo uspešnega in ustvarjalnega človeka, zato je celostni razvoj otroških možganov še kako pomemben. Poleg pozitivne spodbude s strani staršev, so se v zadnjem času na trgu pojavile tudi najnovejše tehnike, ki spodbujajo razvoj obeh polovic možganov pri otrocih.

 

Vaje za koncentracijo pri učenju izboljšajo aktivno pozornost

 

Koncentracija ali sposobnost aktivne pozornosti je zelo pomembna veščina in predpogoj za kakršno koli obliko učenja. Določena stopnja koncentracije nam je sicer dana že ob rojstvu, vendar jo tekom razvoja lahko urimo in jo s tem ohranjamo, izboljšujemo in razvijamo. Še posebej imajo dandanes težave s koncentracijo številni otroci, ki so izpostavljeni zunanjim dražljajem, zato je njihova sposobnost pomnjenja manjša. Vaje za koncentracijo pri učenju tako lahko bistveno pripomorejo pri delu v šoli.

V današnjem času vse bolj pogosto govorimo o raznih motnjah koncentracije in pozornosti, še posebej pri otrocih. V šoli se ta na primer kaže v njihovem neprimernem vedenju ali klepetanju med poukom, doma pa pogosto odtavajo z mislimi in se odzivajo na različne dražljaje kot je na primer mobilni telefon ali hrup iz okolice. Vaje za koncentracijo pri učenju tako lahko pri otroku bistveno izboljšajo osredotočenost na delo in s tem tudi na učni uspeh.