Pogoni motornih kosilnic

Za košnjo trave je treba poskrbeti še pravi čas. Naj bo vrtna zelenica ali pa travnik za pridelovanje krme, trava raste hitro in ugodnega časa za košnjo se ne sme zamuditi. Pri vrtnih zelenicah doma ali v večjih parkih se največ uporablja vrtni traktor, ki predstavlja odlično razmerje med hitrostjo košnje in udobjem, pa tudi cene vrtnih traktorjev niso pretirane. Po drugi strani pa se za košnjo travnikov za pridelavo senene ali silažne krme uporablja motorne kosilnice drugačnih principov, ki travo pustijo ležati kot celotne bilke.

Pri velikih zelenih površinah v parkih ali na golf igriščih, kjer mora biti trava še posebej lepa, je zlasti pomembna redna košnja. Zato je treba poskrbeti za maksimalno udobje, da bo košnja bolj prijetna. Tu nastopi vrtni traktor, ki je v bistvu le večja samohodna vrtna kosilnica z dvema nožema, na kateri lahko sedimo. To pomeni, da je širina košnje za dobršno mero širša, hkrati pa sedenje na traktorju pomeni precej večje udobje in košnje z vrtnim traktorjem se veselimo dosti bolj, kot pa drugih načinov, ki so bolj mučni. Dober vrtni traktor ima za pogon močan štiritaktni motor z notranjim zgorevanjem, ki omogoča hitro košnjo. Poleg tega imajo pogonski sklop, ki omogoča premikanje naprej in nazaj. Najbolje je, da je prenos moči na kolesa hidrostatični – prek hidro črpalk. Takšen pogon omogoča maksimalno udobje, saj je z njim mogoče sprotno brezstopenjsko prilagajanje hitrosti, pa tudi smeri vožnje.

Za košnjo travnikov za seno pa se uporabljajo drugačne motorne kosilnice. Večinoma se za ravninske predele uporabi rotacijske kosilnice, ki se jih priklopi na traktor, veliko pa so v uporabi tudi motorne kosilnice s škarjasto koso, ali pa bcs kosilnice za uporabo na strmih področjih. Take kosilnice delujejo zelo hitro, vendar so namenjene višji travi in jih ne moremo uporabljati za fino košnjo urejenih zelenic.