Visokotemperaturna toplotna črpalka

Čeprav je za toplotne črpalke cenik precej raznolik in obsega zelo širok razpon, na končno ceno ne vpliva prav vsaka lastnost naprave. Največ odgovornosti za končne stroške nosi vgradnja, predvsem pri toplotnih črpalkah zemlja voda ali voda voda. To pomeni, da si lahko pri drugih lastnostih privoščimo veliko svobode pri izbiri, ne da bi ključno vplivali na stroške. Upoštevati je treba seveda predvsem to, kakšno črpalko sploh potrebujemo, saj ne bo veliko pomagalo, če prihranimo tisoč evrov, če potem ne bomo zadovoljni z delovanjem ali zmogljivostjo naprave.

Ena možnost, ki nima veliko povezave s samim virom energije, je visokotemperaturna toplotna črpalka. Pri tem gre bolj za lastnost same naprave, ne pa vira energije, tako da so lahko visokotemperaturne tudi toplotne črpalke zrak voda, ki veljajo za najmanj zmogljive. Gre le za to, na kakšno temperaturo lahko črpalka ogreje vodo, ki se nato uporablja za ogrevanje. Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko ponudi ogrevanje vode do 80 stopinj Celzija, kar je dovolj tudi za grelna telesa s slabšim izkoristkom. To so predvsem radiatorji, ki jih je treba ogreti na višjo temperaturo, če želimo doseči prijetno temperaturo v prostoru. Za takšne toplotne črpalke cenik ni bistveno dražji kot pri nizkotemperaturnih črpalkah, ki se uporabljajo pri talnem in stenskem ogrevanju. Seveda so razlike relativne, v primerjavi s stroški nakupa in vgradnje črpalke so zanemarljivi.

Visokotemperaturna toplotna črpalka, ki za ogrevanje vode izkorišča zanesljiv vir energije, bo v celoti pokrila potrebe po ogrevanju v običajnem gospodinjstvu. Tako lahko tudi brez težav upraviči investicijo – za toplotne črpalke cenik v izhodišču ne bo ravno ugoden, začetna investicija pa se skozi leta povrne z izjemno nizkimi stroški delovanja črpalke. Seveda bo treba za dolgoročno zadovoljstvo zagotoviti zanesljiv vir energije in dovolj zmogljivo toplotno črpalko, ki bo zadovoljila vse potrebe po ogrevanju v gospodinjstvu.

Posted in Dom