Gozdarska opravila med rastno sezono

Vsak gozdar s svojim gozdom potrebuje nekaj časa za samo nego gozda. Pretirano razraščanje podrasti in pojav lubadarja na smrekovini so najpogostejši pokazatelji slabo vzdrževanega gozda. Razlogov za to je več: v prvi vrsti je krivo slabo gospodarjenje z gozdom in pomanjkanje ustreznega znanja. Mnogi lastniki sploh manjših delov gozda te parcele podedujejo, in velik delež mladih lastnikov sploh ne ve, kje točno ima gozd. V sestojih takih parcel se večkrat pojavljajo tipični problemi slabega upravljanja z gozdom. 

Za nego gozda je prvenstvenega pomena ustrezna motorna žaga, kot je Husqvarna 435. Tovrstna žaga je primerna za sečnjo podrasti, obrezovanje dreves, a hkrati tudi za žive meje in druga vrtna opravila, ki ne zahtevajo posebno dolgega meča z verigo. Husqvarna 435 je primerna tudi za starejše gozdarje, ki ne morejo več varno delati z močnejšimi žagami, kot so motorne žage Stihl. To je ena bistvenih prednosti motorne žage Husqvarna 435: ker tehta le okrogle tri kilograme, jo zlahka držimo tudi z eno roko, vseeno pa moramo biti v tem primeru zelo previdni. Ko žaga na vso silo odskoči od lesa, ki ga režemo, je namreč možnost poškodbe precej visoka. 

Tudi konkurenčni ponudniki motornih žag imajo svojo ponudbo razširjeno na tovrstne lahke žage. Motorne žage Stihl so poleg Husqvarne ene najpogostejših motornih žag, ki se pojavljajo na našem trgu. Kljub temu, da so določeni uporabniki prepričani o superiornosti Husqvarna motornih žag, so tudi ostale motorne žage Stihl povsem primerne za delo v gozdu. Obe znamki ponujata vrhunske modele in veljata za top razred v kategoriji motornih žag. Poleg njiju najdemo še cel kup znamk motornih žag, ki so praviloma nižje kakovosti, imajo pa bolj ugodno ceno. Zato po njih posegajo zlasti vrtnarji in gozdarji, ki jih res potrebujejo le nekajkrat na leto. Verige za motorne žage pa so univerzalne in jih lahko uporabimo na katerikoli motorni žagi.