Kako do učinkovite zaščite intelektualne lastnine?

Postopki na področju zaščite intelektualne lastnine so lahko nekoliko nejasni, še posebej za tiste, ki se prvič srečujejo z njimi. Hkrati pa je pomembno, da vse opravke pri tem zelo natančno in v celoti pravilno izvedemo. Kaj lahko se namreč zgodi, da šele pri uveljavljanju pravic ugotovimo, da izbrana zaščita morda ne pokriva situacije, v kateri smo se znašli.

Najlažje bomo pridobili željene pravice tako, da te postopke prepustimo zastopniku. Predvsem patentna prijava je lahko nekoliko zahtevnejša, tako da se splača zagotoviti popolno vlogo že v prvem poskusu. Ne pozabimo še na to, da gre za postopek, ki nekaj stane – patentna prijava zahteva določeno investicijo, ki se v primeru zavrnitve ne povrne. Že s tega vidika je smiselno izbrati zastopnika, ki bo zagotovil popolnost prijave že v prvem poskusu. Tudi enostavnejši postopki, na primer tisti, ki jih za registracijo zahteva blagovna znamka, bodo najbolje izvedeni, če jih prepustimo strokovnjaku. Seveda je možno vse opraviti v lastni režiji, a najbolj elegantno zadevo rešijo zastopniki.

Če se želimo izogniti stroškom zastopnika in komplikacijam, ki so lahko povezane s tem, se seveda lahko zaščite intelektualne lastnine lotimo tudi sami. Blagovna znamka dopušča zaščito po precej enostavnem postopku, čeprav je to precej odvisno tudi od tega, kakšne vsebine želimo pravzaprav zaščititi in kaj pričakujemo od zaščite. Treba bo pripraviti natančen opis in predstavitev vsebin, ki jih želimo zaščititi, vedeti pa moramo tudi to, v katerih panogah bo blagovna znamka veljala in za kakšno geografsko področje želimo imeti zaščito. Od tega je odvisna tudi cena, tako da se splača dobro premisliti, na drugi strani pa gotovo želimo imeti zanesljivo in učinkovito zaščito, torej ne smemo izpustiti kakšnih pomembnih detajlov. Patentna prijava prinaša še nekaj dodatnih komplikacij, saj je treba predmet zaščite zelo dobro predstaviti, poleg tega patenti tudi ne pokrivajo prav vseh izumov.