Adaptacija kopalnice

Med vsemi prostori v hiši, ki zahtevajo prenovo, je pogosto ravno kopalnica najbolj kritična. Gre za precej obremenjen prostor, ki poleg tega omogoča različne nadgradnje. Kaj lahko se zgodi, da že po nekaj letih uporabe opazimo kakšno možnost za izboljšave, ali pa je treba kaj popraviti ali zamenjati. Ker se v kopalnici stikajo različni sistemi, predvsem vodovodni in kanalizacijski, je treba ukrepati pravilno in previdno, najbolje seveda tako, da za delo zaposlimo usposobljenega strokovnjaka.

Pri prenovi kopalnice pridejo na vrsto različna dela, ki jih je treba opraviti brez bližnjic. Uporabljajo naj se le kakovostni materiali, izvajalci pa naj bodo usposobljeni in zanesljivi. Ni namreč vseeno, pravzaprav je ravno od dela najbolj odvisno, kako uspešna bo adaptacija kopalnice in koliko časa bo navduševal končni rezultat, preden se bo treba spet podajati v nove gradbene projekte.

Seveda pa je vse odvisno od tega, za kakšno adaptacijo sploh gre. V mnogih primerih dela ne bo veliko in bo opravljeno hitro, učinkovito in poceni. To je recimo vgradnja talnega gretja, ki zahteva zamenjavo pohodne površine, tako da pride v poštev še polaganje keramike, a je možno opraviti hitro in brez večjih težav. Tudi sicer je polaganje keramike pogosto opravilo pri prenovi kopalnice, saj bomo morali skoraj vedno v zaključni fazi poskrbeti za brezhibno pohodno površino in stenske obloge, pri čemer se odločimo za ploščice. Poleg tega je prav dotrajana keramika pogosto en izmed razlogov, zaradi katerih se adaptacija kopalnice sploh izvaja, v tem primeru je še posebej pomembno, da je polaganje keramike izvedeno strokovno in da se uporabljajo kvalitetni materiali – ploščice so v kopalnici izpostavljene velikim obremenitvam in zahtevnim temperaturnim nihanjem ter stalni vlažnosti, zato ni samoumevno, da bodo svojo nalogo brez težav opravljale skozi dolga leta. Le dober strokovnjak lahko polaganje keramike opravi tako, da bo rezultat zanesljivo navduševal skozi dolgo življenjsko dobo.