Uporabna in lepa posteljnina

Pri izbiri posteljnine se ni treba zadovoljiti le z enim – z lepim izgledom ali uporabno funkcionalnostjo. Večinoma so kompleti namreč oblikovani tako, da zadovoljijo okuse na obeh področjih, seveda pa mora posteljnina ustrezati ležišču in uporabniku, preden začnemo sploh gledati na njeno estetsko vrednost. Mnogi uporabniki sicer ne dajo veliko na te lastnosti, a za dolgoročno zadovoljstvo je edina prava rešitev ugodna kombinacija teh lastnosti.

Najprej mora posteljnina ustrezati dimenzijam ležišča. Jogi rjuhe so točno prilagojene ležišču, odeje pa morajo biti širše. Posteljnina 140×200 je tako idealnih dimenzij za enojne postelje, ki imajo ležišča sicer v dimenzijah 90×200 ali 100×200 cm. To pomeni, da bo posteljnina 140×200 ponudila zadostno površino, da bomo pod njo lahko udobno spali, ne da bi ostali deli telesa odkriti. Brez težav se bomo dobro zavili v odejo, poleg tega pa bo takšna posteljnina primerna za uporabo na različnih ležiščih in z različnimi odejami, vzglavniki in drugo opremo. Seveda pa posteljnina 140×200 ustreza le enojnim posteljam, za večje bo treba izbrati tudi večjo posteljnino.

Poleg tega je treba poskrbeti za to, da posteljnina ustreza nekaterim ključnim pogojem uporabnosti – izdelana mora biti iz udobnega materiala, ki dobro diha in zagotavlja miren spanec, ne sme dražiti kože, dobro je tudi, da je vzdržljiva in se lahko enostavno pere. Šele nato pride v poštev vizualni izgled.

Če ciljamo predvsem na estetiko, je boljša izbira okrasna blazina, saj v tem primeru ni treba sklepati kompromisov. Okrasna blazina služi le dekoraciji, pri tem lahko opremo na postelji izberemo glede na funkcionalne lastnosti, dekoracijo pa zaupamo za to namenjenim izdelkom. Seveda mora okrasna blazina v vsakem primeru mesto na postelji prepustiti kakovostnemu izdelku, saj sama ni primerna za to nalogo. Doda le vizualni poudarek, če tega dela ne izpolni že prevleka za vzglavnik in odejo.