Kdaj je odstranitev DPF filtra smiselna?

DPF filter je ena izmed ključnih komponent izpušnega sistema dizelskih motorjev. Skrbi namreč za to, da v okolje ne uhajajo škodljivi trdni delci, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi. Zdelo bi se torej, da je smiselno ta filter vedno uporabljati, saj opravlja zelo pomembno nalogo. A vseeno je v nekaterih primerih priporočljiva tudi odstranitev DPF filtra, čeprav se ta včasih opravi tudi po nepotrebnem.

Čiščenje filtra

Najpogostejši problem, ki zahteva odstranitev filtra, je ta, da se filter zamaši zaradi velike količine sajastih snovi. To pomeni, da filter odlično deluje, saj ujame velik delež škodljivih trdnih delcev, mogoče pa hitro mašenje nakazuje tudi na težave pri izgorevanju goriva in delovanju motorja. Kakorkoli, filter trdih delcev bo treba očistiti.

Ni nujno, da bo za to potrebna odstranitev filtra. Pogosto lahko na filtru nabrani material preprosto stopimo z nekaj minutami vožnje pri visoki hitrosti in obratih, tako da se temperatura v izpušnem sistemu dvigne do zadostne mere. To je učinkovit preventivni ukrep, medtem ko bo treba v primeru večjih težav filter trdih delcev vseeno odstraniti in očistiti ali pa kar zamenjati.

Odstranitev filtra za boljše delovanje

V nekaterih primerih pa odstranitev DPF filtra opravimo zato, da zagotovimo boljše delovanje motorja. Filter trdih delcev vpliva na delovanje motorja s tem, da ovira prehod izpušnih plinov, s tem onemogoča učinkovito hlajenje, v končni fazi poslabša učinkovitost motorja. Največja težava je to pri starejših avtomobilih, pri katerih izgorevanje goriva že tako ni več povsem učinkovito. Odstranitev DPF filtra je lahko v teh situacijah dobra rešitev, najboljši kompromis pa bo verjetno vgradnja tako imenovanega športnega filtra, ki pušča izpušnim plinom nekaj več prostora in ne ovira delovanja motorja. Tako bo filter trdih delcev še vedno opravljal svojo pomembno nalogo, ne bo pa motil pretoka plinov ter oviral delovanja motorja.