Kateri pogon vrtne kosilnice je najboljši?

Pri izbiri kosilnice za obdelavo domače zelenice ali celo za profesionalno obdelavo večjih zelenih površin imamo na voljo različne kosilnice, ki se razlikujejo v mnogih podrobnostih, pa tudi v večjih značilnostih, na primer vrsti pogona. Največjo dilemo predstavljajo predvsem klasične motorne kosilnice, ki za delovanje koristijo tekoča goriva (bencin ali mešanico bencina in olja), alternativo pa ponujajo akumulatorske kosilnice, ki delujejo na elektriko. Obe opciji sta privlačni, vsaka zaradi svojih specifičnih odlik.

Akumulatorske kosilnice

Akumulatorske oziroma električne kosilnice prepričajo z mnogimi odlikami, ki izvirajo prav iz vrste pogona. Elektrika je cenovno ugoden vir energije za pogon tovrstnih naprav, kar pomeni, da ne bo visokih stroškov pri uporabi. Prav tako je to čist vir, tudi v povsem dobesednem pomenu – elektromotorji so čistejši, ne zahtevajo čiščenja in se ne zapacajo, lažje je tudi vzdrževanje, pa še življenjska doba akumulatorske kosilnice bo verjetno daljša. Za piko na i izpostavimo še tiho in učinkovito delovanje ter enostavno uporabo. Glavni pomislek pri izbiri akumulatorske kosilnice je po navadi cena, ki je višja kot pri motornih alternativah, prav tako ni toliko izbire za kupce, ki imajo kakšne posebne potrebe, nekoliko težje je najti tudi zanesljivega serviserja, ki se spozna na izdelke te vrste.

Motorne kosilnice

Motorji na tekoče gorivo so pogostejši pri uporabi v tovrstnih napravah, tako so tudi bolj široko razpoložljivi. Na voljo je pestra zbirka kosilnic, ki ponujajo različne lastnosti. Posledično pa so motorne kosilnice načeloma tudi cenejše in bolje prilagojene specifičnim potrebam uporabnikov. Čisto možno je tudi, da bodo bolj zmogljive in vsestranske, je pa to seveda odvisno od modela. Motorne kosilnice so bolj priljubljene, zato je lažje dobiti nadomestne dele zanje, tudi več servisov in izkušenih serviserjev imamo na voljo. Seveda pa se bomo morali sprijazniti z višjo ceno goriva, glasnim in tudi umazanim delovanjem, izpušnimi plini in krajšo življenjsko dobo.

Posted in Dom