Prilagoditev dimnika za kaminske peči na pelete

Kaminske peči na pelete so priročni kaminski elementi, katerih značilnosti so, da se jih le postavi v prostor, saj so izdelane kot zaključeni element. Potrebna je le adaptacija dimnika in njegov priklop na samo peč. Prednost kaminskih peči na pelete je predvsem v obliki goriva, ki zgoreva v njih.

Peleti so izraz, ki v energetiki pomeni močno stisnjene pelete zmletih lesnih ostankov ali namenskega lesa za kurjavo. Ker so peleti močno stisnjeni, je njihova energetska gostota znatno višja od sekancev ali pa lesa v obliki drv. Hkrati pa so še oblikovani v relativno enakomerne velikosti in oblike, tako da jih enostavni mehanski sistemi za podajanje zanesljivo črpajo iz zalogovnika na kurišče, bistveno manjša pa je tudi možnost zatikanja (v nasprotju s sekanci). Pri proizvodnji peletov se tudi izvaja neposredna kontrola suhosti, količine smole in kvalitete lesa, ki sestavlja pelete. Zato so navadno eno od najbolj kvalitetnih lesnih goriv in kot taki primerni za kaminske peči na pelete, kjer v kombinaciji s sistemom za dodatno zgorevanje pripomorejo h bistveno nižjim emisijam trdih delcev.

Adaptacija dimnika za kaminske peči na pelete je svojevrsten izziv. Če dimniške odprtine sploh še ni, je potrebno razmisliti o načinu izgradnje dimnika – ali bo šel ta naravnost skozi strop, ali pa bo zavil vstran in se naslanjal na eno od sten objekta. Če pa ga že imamo v neposredni bližini kaminske peči na pelete, je adaptacija dimnika precej enostavnejša, da je le obstoječa dimniška cev zdrava in čista. Nekaj pozornosti velja posvetiti tudi dimnikom v starejših hišah, ki se včasih vzpenjajo pod položnejšimi koti, kot določajo današnji standardi, in zaradi tega predstavljajo veliko nevarnost za dimniške požare. Takih dimnikov ne smemo uporabljati, ali pa jih moramo temeljito prezidati po ustreznih normah, da ne dosegajo preveč položnih naklonov.

Posted in Dom