Planinski čevlji naj poskrbijo za udobje in varnost

Planinski čevlji so čevlji, ki jih nosimo takrat, kadar se odpravimo v planine. Razvrščamo jih v več skupin. Tako ločimo pohodne čevlje, pohodne gojzarje in gorniške gojzarje. Delimo pa jih tudi po teži. Obstajajo lahki planinski čevlji, srednje težki planinski čevlji ter težki planinski čevlji.
Planinski čevlji imajo zelo pomembno nalogo – zagotavljati morajo udobno in varno hojo. Kaj mislimo s tem, da morajo biti čevlji udobni? Predvsem to, da bo vaša noga v njih suha, stik noge s čevljem pa bo prijeten. Udobne čevlje boste prepoznali šele potem, ko boste nekaj časa obuti v njih. Podite pozorni na vsak najmanjši pritisk na nogo, kajti le-ta se lahko po večurni hoji povzroči velik otiščanec. Zato planinskih čevljev nikoli ne kupujte v naglici, temveč si vzemite dovolj časa za pomerjanje.

Planinski čevlji imajo še druge naloge

Omenili smo že, da morajo biti varni, kar pomeni, da morajo vaši nogi zagotoviti primerno oporo ter primeren oprijem na takšni ali drugačni podlagi. Potem morajo vašo nogo ščititi pred različnimi zunanjimi vplivi, kamor štejemo mraz ali vročino, vlago, sneg, ostro kamenje in tako naprej. Planinski čevlji morajo obenem dobro blažiti udarce in še bi lahko naštevali.
Čevlji za planinarjenje bodo svoje pomembne naloge lahko dobro opravljali le v primeru, da boste za njih ves čas ustrezno skrbeli. Nega je pomembna zato, da se bodo ohranili materiali in njihove lastnosti. Zunanji dejavniki, ki smo jih že omenili (sonce, mraz, pesek, zemlja, …) na določen način napadajo vaš planinski čevelj ter načenjajo materiale. Zato je potrebno čevlje redno čistiti in jim nuditi ustrezno nego. Le tako vam bodo še dolgo in dobro služili.
Za konec naj napišemo, da nobeni planinski čevlji niso za vsakogar. Bolj ko boste poznali svoje potrebe in želje, boljše čevlje boste izbrali. Izberite si svoje planinske čevlje na strani www.tomassport2.si Želimo vam uspešen nakup!