Smoothie je idealna izbira za zdrav obrok

Slovenci se žal na splošno ne prehranjujemo zdravo. Jemo premalokrat na dan, jemo prehitro, obroki pa so enolični in nezdravi. Čas je, da to spremenimo. Zdrav obrok naj vsebuje 40 % žit in žitnih izdelkov (črni kruh, kaše, testenine in riž), 35 % sadja in zelenjave, 20 % beljakovin (mlečni izdelki, jajca, ribe, perutnina, …), zdrave maščobe ter čim manj sladkarij ter sladkorjev.
Kadar se vam mudi, si lahko pripravite kar smoothie. Smoothie je okusen in zdrav obrok, ki si ga lahko pripravi vsakdo. Za pripravo ne potrebujete nobenega kuharskega znanja, zato lahko z delom pričnete kar takoj. Takšen zdrav obrok lahko predstavlja konkreten obrok ali pa služi le za dvig energije, ki vam je je v popoldanskih urah že malo zmanjkalo.
Ne glede na to, ali smoothie kot zdrav obrok pripravljate prvič ali pa si ga privoščite vsak dan, paziti morate na to, kakšne sestavine boste v njega dali. Sadje in zelenjava, ki ju boste pri tem uporabili, naj bosta sezonska, saj imata v tem primeru največ hranilnih snovi, ki vam bodo dale potrebno energijo. Na splošno zdrav obrok v obliki smoothija potrebuje vodo ali mleko ali jogurt, potem sadje in zelenjavo, semena, začimbe ter seveda tudi dober mešalnik. Seveda pa lahko dodate še številne druge sestavine, kot so na primer kakav, oreščki, sirupi, hladno stiskana olja, zamrznjen jogurt ali sladoled, energijske napitke, proteinske praške, sojino ali kokosovo mleko, alge v prahu in še in še. Izbira je odvisna samo od vašega okusa in domišljije!

Zakaj je zdrav obrok v obliki smoothija pametna izbira?

  • Vsebuje vitamine, minerale, antioksidante, naravne sladkorje, beljakovine.
  • Vse te snovi bi v kratkem času zelo težko zaužili.
  • Je izredno lahko prebavljiv, zato zelo hitro učinkuje na povečanje energije.
  • Skupaj s prehranskimi hranili takšen zdrav obrok vsebuje tudi vlaknine, ki nam dajejo občutek sitosti, zaradi česar se ne bomo prenajedali.
  • Predvsem pa je pripravljen hitro in preprosto.

Za še več idej za zdrave in lahke obroke kliknite tukaj.