Plastični materiali za večje obremenitve

Mnogokrat v industriji in vsakdanjem življenju potrebujemo plastične dele, ki so podvrženi večjim obremenitvam. Od kolesja in ostalih komponent v industrijskih tovarnah, ki morajo nemoteno delovati po cela leta, do obrabi podvrženih izdelkov za potrošnike, vedno se je dobršen del raziskav iz polimernih materialov ukvarjal s tem, kako narediti še močnejše in bolj odporne plastične mase. Tako imamo v današnjem času opravka s polimeri s skoraj neverjetnimi lastnosti, še posebej, če pomislimo na to, da v naravi podobnih materialov ni.

PEEK plastika je eden od sodobnejših materialov z močno izboljšano mehansko in temperaturno obstojnostjo. Je trda plastika, odporna na ponavljajoče se obremenitve in temperature do 260°C, hkrati pa tudi dobro drsi in je odlični električni izolator. Obstaja več polimernih mas s podobnimi lastnosti, vendar so večinoma termoseti (kot je poliuretan) in se jih oblikuje z vlivanjem mešanice dveh (ali več) komponent v kalup, kjer se nepovratno strdijo. PEEK je unikaten zato, ker je termoplast in se ga lahko pri temperaturi 350°C preoblikuje v poljubne oblike brez poslabšanja njegovih lastnosti. Poleg tega pa se PEEK zaradi temperaturne obstojnosti zelo dobro obdeluje tudi mehansko, za razliko od ostalih termoplastov. PEEK je tudi precej inerten in se tako uporablja v medicinskih protezah (umetnih sklepih, zobnih protezah itd.) ter raznih zobnikih in kolescih pri proizvodnji živil.

Med mehkejšimi, a zelo čvrstimi polimeri pa najdemo poliuretan. Ta polimer je termoset in se ga po proizvodnji ne da več preoblikovati s pomočjo toplote. Poliuretan najdemo v mnogih vsakdanjih izdelkih (razne pene, lepila, koleščka za rolerje), ker obstaja neskončno njegovih variant. Kot nekakšna guma v raznih kolesih nudi veliko oprijema s podlago in hkrati odpornost na obrabo. Zelo razširjena so poliuretanska lepila, saj so precej močna, veliko pa ga najdemo tudi v penah za pohištvo in druge namene.