Talno ogrevanje brez vodovodne inštalacije

Veliko ogrevalnih sistemov s potrebno toploto oskrbuje toplovodni sistem, kar je pogosto najboljša možna rešitev v dani situaciji. Kaj lahko pa se zgodi, da bo prav nedostopnost vodovoda skrčila izbiro razpoložljivih možnosti na področju ogrevalnih sistemov. Ravno zato, ker se mnogi ogrevalni sistemi za delovanje zanašajo na toplo vodo, ti avtomatsko izpadejo s seznama možnosti v primeru, da nimamo urejenega toplovodnega sistema. Tudi talno gretje je med takšnimi sistemi, a ne prav v vsakem primeru – čisto možno je, da se bomo lahko ogrevali preko v tla vgrajenih elementov tudi brez pomoči toplovodnega sistema. Vodovodne inštalacije namreč sploh ne vplivajo na nekatere ogrevalne sisteme, med drugim tudi na električno talno gretje.

Z uporabo električnega ogrevalnega sistema se elegantno izognemo mnogim komplikacijam, ki jih prinaša odvisnost od vodovodnega omrežja. Predvsem pa je bistveno enostavnejša vgradnja samega sistema, saj ni treba iskati povezave z vodovodnimi cevmi. Resda moramo električni sistem povezati v električno omrežje, a to je v veliki večini primerov bistveno manjši izziv, če je objekt seveda povezan v javno električno omrežje oziroma ima urejen lasten vir električne energije. Tako lahko talno ogrevanje uredimo brez potrebe po velikih gradbenih delih, ki jih zahteva prilagoditev obstoječe vodovodne inštalacije. Seveda bo treba grelne elemente še vedno vgraditi v tla, torej povsem brez dela ne bo šlo, a tudi to je zelo poenostavljeno z določenimi električnimi rešitvami, kot so recimo grelne preproge in folije. Takšno talno ogrevanje deluje brez potrebe po toplovodnemu sistemu, s tem odpravimo tudi delo, ki ga zahtevajo vodovodne inštalacije, in s tem povezane stroške.

Že pri vgradnji ima torej električno talno ogrevanje nekatere odločilne prednosti, pa tudi na dolgi rok se bo tak sistem izkazal za sila preprostega. Ne zahteva veliko vzdrževanja, je zelo zanesljiv in učinkovit, za nameček pa še varčen in cenovno ugoden!