Projektor namesto televizorja?

Projekcijska oprema v domačem okolju nikakor ni stalnica, pravzaprav gre za veliko izjemo, ki le redko nadomesti televizor. A vseeno se morda splača premisliti o tej opciji. Slika na velikem platnu namreč izgleda povsem drugače kot na manjšem zaslonu, poleg tega v projekciji uživamo na povsem edinstven način – to se izkaže takoj, ko ustvari projektor kino vzdušje kar v udobju domačega multimedijskega kotička.

V prvi vrsti moramo premisliti o tem, za predvajanje kakšnih vsebin bomo uporabljali projekcijsko opremo. Pogosto ne gre za nadomestek televizorja, temveč opremi projektor kino sobo, namenjeno občasnemu ogledu filmov. Res je, da mnogi uporabniki v takšni situaciji poleg domačega kina posebej uporabljajo še televizijo za spremljanje rednih televizijskih vsebin. Prav lahko pa s projekcijsko opremo televizor v celoti nadomestimo, bo pa treba v tem primeru poseči po pravih izdelkih, ki to omogočajo. Poskrbeti moramo namreč za to, da bo možno prikazovati vsebine preko televizijskega signala, kar ni samoumevno, če ne uporabljamo ustreznih vmesnih sprejemnikov in predvajalnikov.

Projektor sam po sebi ne more sprejemati televizijskega signala, saj je namenjen le prikazovanju slike z drugih virov. Lahko ga seveda priklopimo na televizor in na velikem platnu prikazujemo podvojeno sliko, a to kakopak ni ravno posrečena rešitev. Veliko bolje je, da televizijo nadomestimo s sprejemnikom, ki omogoča predvajanje televizijskih vsebin na projekcijski opremi. Še bolje je, da ta naprava omogoča tudi podajanje drugih vsebin za projektor, kino in druge funkcije tako ne bodo ovirane zato, ker bi radi poleg teh spremljali še televizijski program.

Gotovo bo kar nekaj dela že z izbiro same opreme. Sam projektor pravzaprav predstavlja najmanjši problem, saj praktično vsak sodoben izdelek omogoča predvajanje vsebin, če imamo ustrezen predvajalnik. Seveda pa se je pametno posvetiti posameznim lastnostim, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s sliko in celotno izkušnjo. Možno je, da bo končni rezultat še slabši, kot če bi enostavno uporabili TV.