Baza AED Slovenija je izjemno koristna

Verjetno ste že kdaj slišali za kratico AED ali pa AED Slovenija. Za vse tiste, ki za to še niste slišali, je potrebno povedati, da gre za izjemno koristno stvar, ki lahko celo rešuje življenja. Najprej se osredotočimo na kratico AED. To pomeni avtomatski eksterni defibrilator. Gre za posebno elektronsko napravo, za katero vemo, da je sposobna zaznavati zastoj srca pri ljudeh. S pomočjo sunka, ki ga omogoča elektrika, pa lahko taka naprava srce požene in s tem posledično tudi reši življenje. Baza AED Slovenija pa je prikaz podatkov, kje v Sloveniji so taki aparati tudi na voljo. To lahko na najbolj enostaven način preverimo tudi preko spleta.

Kako je defibrilator sestavljen?

Tovrstna naprava, ki je izjemno koristna, saj rešuje tudi življenja ljudi, je sestavljena iz ohišja, ki vsebuje baterijo. Iz nje izhajata dve nalepki oziroma elektrodi. Na ohišju ponavadi najdemo dva gumba. Eden od njiju je namenjen vklopu, drugi pa za proženje električnega sunka. Poleg tega defibrilator vsebuje tudi zvočnik. Preko tega aparat uporabnikom lahko daje glasna in jasna navodila za uporabo, in sicer v slovenskem jeziku. Pri nekaterih takih napravah lahko zasledimo tudi poseben ekran, kjer se taka navodila pokažejo tudi v pisni obliki. Uporaba vseh delov je povsem varna in tudi enostavna.

Na kaj je potrebno opozoriti uporabnike

Pri tem pa vsekakor ne smemo pozabiti na najpomembnejše. Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita. To je pri uporabi take naprave izjemno dobro vedeti. V nasprotnem primeru sicer od nje pričakujemo nepričakovano.

Pomembno je, da tudi naše najmlajše že počasi navajamo na uporabo take naprave. Pred tem pa jih je seveda potrebno poučiti o vsem, kar sodi zraven. Najprej jim predstavimo namen tega aparata, nato jim naštejemo dele in jih na kratko označimo. Sledi še najpomembnejši del, to je uporaba defibrilatorja.