Opravljanje tečaja varne vožnje

Pot do tega, da opravimo vozniški izpit, še zdaleč ne pomeni konec šolanja za voznike. Po zakonu moramo opraviti še tečaj varne vožnje, cena katerega dosega približno desetino skupne vrednosti tečajev in vozniškega izpita. V tistih parih mesecih, ko opravljamo tečaje CPP, izpit iz prve pomoči in praktično vožnjo avtomobila ter na koncu vozniški izpit, se vožnje avtomobila nikakor ne moremo stoprocentno naučiti. Zato je v prvih mesecih po izpitu potrebna še posebna previdnost.

V Sloveniji smo zato avgusta leta 2010 sprejeli zakon, ki vsem novim voznikom nalaga, da morajo v roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu opraviti še tako imenovan tečaj varne vožnje. Cena le-tega je določena s strani države in se pri različnih ponudnikih ne bi smela spreminjati. Na tečaju varne vožnje se udeleženci poučijo o teoretičnih nevarnostih oziroma teoriji obvladovanja vozila v nepredvidljivih situacijah, pa tudi obnovijo znanje praktičnih podrobnosti o vozilu, ki se ga lahko hitro pozabi, pa je vendarle zelo pomembno. Tu spadajo navodila za varno ustavljanje pri predrti gumi, menjava kolesa, preverjanje profila na gumi, preverjanje olja in druge tehnične malenkosti, ki marsikomu izpuhtijo iz glave takoj, ko jih sliši na predavanjih CPP.

V drugem, praktičnem delu, se udeleženci zapeljejo po različnih poligonih, kjer se preizkusi obnašanje vozila v nepredvidljivih situacijah, predvsem pri zdrsih v ovinkih. Poligon je prilagojen za vsa vozila, na drsečih delih se asfalt preplasti z nekoliko bolj drsečo podlago, tako da je kljub zdrsu avtomobila obraba gum zanemarljiva. Sodelujoči se tako lahko naučijo osnov obvladovanja avtomobila pri zdrsih in drugih neželenih situacijah in hkrati dobijo občutek, kako se obnaša njihov avtomobil na robu zmogljivosti oziroma oprijema.

Logika za dvoletni zamik varne vožnje, po tem ko opravimo vozniški izpit, je ta, da se nam znanje, pridobljeno pri vozniškem izpitu, nekoliko usede. Zato se tudi priporoča, da v tem času čim več vozimo. Z izkušnjami, pridobljenimi v tem času, bomo precej lažje razumeli nekatere stvari, ki nas jih nauči tečaj varne vožnje. Cena naj nam ne bo pomembna; bolje kakšno uro več kot manj.